Praktisch gebruik van het droogtoilet:

  1. Je gaat gewoon naar het toilet zoals altijd … tot zover niets aan de hand.
  2. Bedek de materie met houtsnippers (ook de urine), dit neutraliseert de geurtjes.

U moet voldoende afdekken tot u de materie niet meer ziet, 1 of 2 scheppen volstaat meestal.

  1. Als uw emmer vol is, kunt u hem legen op de compost
  2.  Bedek de compost met een beetje blad- of grasresten, dit neutraliseert de geurtjes.
  3.  Maak uw emmer schoon, en spoel hem af voordat u hem terugplaatst

Zithouding aanbevolen

Dit zijn de ideale houtsnippers voor het gebruik van het ecologische toilet.

Hoe zit het met de compost?

Van essentieel belang voor het droogtoilet is de compost. Om uw emmer te legen hebt u vanzelfsprekend een composthoop nodig die u als een goede huisvader beheert.

Het is redelijk eenvoudig: zodra de emmer vol is, kan u deze op uw compost legen. Dek af met een laag afgevallen bladeren of gemaaid gras om geurtjes te voorkomen.

Het « afval » van uw droogtoilet vermengd met het groenafval uit uw dagelijks leven (gemaaid gras, groenteschillen, …) vormt een uitstekende compost voor uw gewassen.

Toelichting over composteren: Composteren is een natuurlijk proces van afbraak van organisch materiaal dat zal worden omgezet in zeer vruchtbare grond (potgrond, humus).

De grond die wordt verkregen uit compost is een natuurlijke hulpbron voor planten omdat dit proces in de natuur ontstaat, waar de bodem leeft. We kunnen het zien in een bos, waar de levende bodem alles verteert: bladeren, takken, uitwerpselen en kadavers …

Compost bevat miljarden componenten per gram: schimmels, bacteriën, microben (micro-organismen), micro en macro 16 gram zoals schimmels, bacteriën, microben (micro-organismen), micro- en macro-organismen … Ze vullen elkaar aan of bestrijden elkaar (zie volgende pagina). In een voortdurend composterend droogtoilet proberen we de voorwaarden te scheppen die nodig zijn voor een efficiënt composteringsproces.

Onze ontlasting is rijk aan stikstof (urine) en organische stof (feces). We voegen droge stof toe (die veel koolstof bevat) om vocht op te nemen en de koolstof- en stikstofverhouding in evenwicht te brengen, waardoor de afbraak van de materialen door compostering wordt gestimuleerd.

… Het gebruik van een droogtoilet is dus helemaal niet ingewikkeld.